Lazer kesim ve plazma kesim, farklı malzemeleri hassas bir şekilde kesmek için endüstriyel imalat ve üretim sektöründe çok aktif şekilde kullanılan popüler yöntemler olarak ifade edilebilir. Günümüzde farklı alanlarda kullanılan her teknoloji, birbirinden çeşitli uygulamalar ve endüstriyel için ideal hale getiren belli başlı avantajları beraberinde getirir. Bu noktada lazer kesim ve plazma kesim teknolojileri ile müşteri talebine uygun kesim işlemi ile beklentileri karşılayan Ceylazer; sektörde fark yaratan çalışmalara imza atar.
İsminden de anlaşıldığı gibi lazer kesim, bir malzemeyi eritmek ya da buharlaştırmak için odaklanan bir ışık hüzmesi kullanır. Bu sayede kusursuz bir hassasiyet ve çok temiz kenarlar ile minimum malzeme israfı sağlar. Bu durum ise onu karmaşık kesimler, ince detaylar ve otomotiv, havacılık ve elektronik endüstrisi gibi çok daha yüksek doğruluğa ihtiyaç duyulan uygulamalar için ideal hale getirir.
Diğer yandan plazma kesim ise bakır, çelik ve alüminyum gibi elektriksel olarak iletken malzemeleri kesmek ve eritmek için çok yüksek hızlı bir iyonize gaz (plazma) akışı kullanır hale getirir. Çok daha kalın malzemeleri sorunsuz şekilde işleme yeteneği ile ön plana çıkan plazma kesim işlemi, genel olarak çok daha büyük ölçekli kesim işlemleri için daha hızlı performans sağlar. İnşaat, metal imalatı, gemi yapımı gibi ağır hizmet uygulamalarında plazma kesim işleminin çok yaygın bir kullanım alanına sahip olduğu söylenebilir.
Her iki kesim yönteminin de modern endüstri alanında çok önemli bir yeri vardır. Ancak plazma ve lazer kesim arasında seçim işlemi genel olarak malzeme kalınlığı, türü ve gerekli hassasiyetin yanı sıra maliyet gibi etkenlere bağlı değişiklik gösterir. Bu temel farklılıkları net şekilde anlamak, hangi teknolojisinin sizin özel ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğunu belirlemek konusunda yardımcı olur.
Lazer kesim ve plazma kesim teknolojisinin temel çalışma prensibini anlamak; söz konusu olan kesim teknolojisinin yeteneklerini, sınırlamalarını ve avantajlarını takdir etmek açısından çok önemlidir. Ayrıca lazer kesim ve plazma kesim hangi yöntem sizin için uygun bunu net şekilde anlama şansına sahip olmanıza yardımcı olur. Söz konusu olan her iki teknoloji de malzemeleri daha verimli şekilde kesmek için tasarlanmıştır. Ancak tam olarak farklı mekanizmalarla çalıştığı söylenebilir. Buna bağlı olarak:
Lazer kesim, malzemeleri sıra dışı bir hassasiyet aracılığı ile kesmek ya da kazımak için çok yüksek güçte, odaklanan bir ışık hüzmesi kullanılır. Bu noktada ''Lazer'' terimi; Uyarılmış Radyasyon Emisyonu İle Işık Aplikasyonu demektir. Lazer kesim teknolojisinin çalışma prensibi şu şekildedir:
Ayrıca lazer kesim işleminin temel özellikleri şöyledir:
Plazma kesimi, sıcak plazma jeti olarak elektriksel şekilde iletken malzemeleri kesme işlemi yapan bir işlemdir. Plazma kesimin çalışma sistemi ise şu şekildedir:
Plazma kesimin temel özellikleri ise şu şekildedir:
İki ekipmanın çalışma prensibinin anlaşılması; kalınlık, malzeme türü, gerekli hassasiyet ve özel uygulama ihtiyaçlarına bağlı olarak en uygun kesim teknolojisinin tercih edilmesine yardımcı olur.
Lazer kesim vs plazma kesim farklarını bilmek, en doğru kesim yöntemini seçme açısından önemlidir. Lazer kesim ve plazma kesim arasından karar verirken, bu teknolojilerin belli görevler için hangi yöntemin daha uygun olduğunu etkileyen birkaç temel etken vardır. Aşağıda ise bu iki kesim teknoloji arasında ön plana çıkan temel farkları, malzeme uyumluluğu, kesim mekanizması, kesim kalınlığı, kesim hızı, doğruluk ve hassasiyet, ısıdan etkilenen bölge (HAZ) ve kenar kalitesi ele alınmıştır. Buna bağlı olarak:
Kesme Mekanizması
Lazer Kesim: Lazer kesim işlemi çok yüksek güçlü bir lazer ışınını malzemenin yüzeyine odaklayarak, malzemeyi yakarak, eriterek ya da buharlaştırarak çalışır. Bir yardımcı gaz akışı (basınçlı hava, oksijen, azot gibi) erimiş malzemenin dışarıya doğru atılmasına ve çok daha temiz bir kesim oluşturmasına yardımcı olur. Bu lazer ışını, kesilecek malzemeye bağlı olarak fiberden ya da CO2 lazer kaynağından üretilebilir. Lazer kesim işleminin kusursuz bir hassasiyet sunması ve kompleks-karmaşık tasarımların oluşturulmasına yardımcı olan bir CNC sistemi tarafından kontrol altında tutulur,
Plazma Kesim: Plazma kesim işlemi ise nitrojen ya da oksijen gibi bir gazı elektriksel olarak iyonize ederek oluşturulan sıcak plazma jetine dayanır. Alüminyum ya da çelik gibi elektriksel olarak iletken olan malzemeleri eritir. Plazma arkı, bir nozul içerisinde gaz geçirilerek ve bir elektrik arkı uygulanarak üretim yapılır. Sonrasında ise malzemeyi eritecek kadar sıcak bir akım meydana getirir. Plazma kesiminin daha kalın metaller için etkili olduğu söylenebilir ancak lazer kesimle aynı derecede hassasiyet sunmaz.
Malzeme Uyumluluğu
Lazer Kesim: Lazer kesim, malzeme uyumluluğu söz konusu olduğunda çok yönlü bir performans sunar. Hem metalik hem de metalik özelliğe sahip olmayan malzemeleri kısa sürede kesebilir. Fiber lazerler ise ilk olarak çelik, paslanmaz çelik, pirinç, bakır ve alüminyum gibi metal malzemeleri kesmek amacıyla kullanılır. CO2 lazer kesim makineleri ise aynı zamanda plastik, ahşap, cam ve kumaş gibi metal olmayan malzemeleri kesmek için daha uygundur. Ancak fiber lazer kesim makineleri metalleri kesmek için en verimli olandır. Lazer gücü ve ayarları değişime uğramadan alüminyum gibi yüksek yansıtıcılığı olan malzemeleri kesemezler,
Plazma Kesim: Plazma kesim ise elektriksel açıdan iletken olan malzemelerle sınırlıdır. Buna ise paslanmaz çelik, karbon çeliği, alüminyum, pirinç, bakır ve çeşitli alaşımlar gibi metaller dâhil olabilir. Plastik, cam ya da ahşap gibi iletken özelliği bulunmayan malzemeleri hiçbir şekilde kesemez. Bu ise uygulama alanını metal işleme endüstrisi ile sınırlar. Daha kalın metal malzemeleri kesmek için plazma kesimi daha verimli, daha hızlı bir seçenek olarak ön plana çıkar.
Hız Kesmek
Lazer Kesim: Lazer kesim, genel olarak daha ince malzemeleri hassas ve hızlı şekilde kesme konusunda üstündür. 6 mm'nin altında olan metaller için, lazer kesim işlemi özellikle yüksek hassasiyetli kesimlere ihtiyaç duyulduğunda plazma kesiminde önemli ölçüde daha hızlıdır. Ancak malzeme kalınlığı daha yüksek seviyeye çıktığında, lazer kesimin kesme hızı da azalır. Lazer kesim, hassasiyetin ham hızdan çok daha önemli olduğu ayrıntılı işlemler için daha ideal bir çözümdür,
Plazma Kesim: Plazma kesimi, lazer kesimin tam aksine daha kalın malzemeler, özellikle 10 mm'den kalın metaller söz konusu olduğunda lazer kesimden daha hızlı bir çözümdür. Plazma kesiciler bu gibi kalın malzemeleri daha yüksek bir hızda kesebilir ve bu durum onları inşaat ve gemi yapımı gibi daha ağır endüstriyel uygulamalar için ideal kılar. Daha kalın metal malzemeler için plazma kesimi, lazer kesimden daha verimli olabilir.
Hassasiyet ve Doğruluk
Lazer Kesim: Lazer kesim işleminin ön plana çıkan avantajlarından biri hassasiyetidir. CNC kontrolleri il birleştiren bir dar lazer ışını, genel olarak 0,1 mm dahilinde sıkı toleranslar sayesinde çok hassas kesimler yapabilir. Bu, lazer kesimini daha karmaşık tasarımlar ve ayrıntılı bileşenler ile elektronik, havacılık, otomotiv gibi endüstrilerde yüksek hassasiyetin ön planda olmasından kaynaklı ideal hale getirir. Dar kerf (kesim genişliği) malzeme israfını çok daha az seviyeye çeker.
Plazma Kesim: Plazma kesim işlemi ise daha kalın malzemelerin kesimi için etkili olsa bile lazer kesiminden daha az hassastır. Plazma kesiciler çok daha geniş bir kerf oluşturur ve bu da karmaşık, ince kesimler elde etme yeteneğini, sınırlar. Birçok farklı endüstriyel uygulama için uygun olmasına rağmen, plazma kesim özellikle ayrıntılı işler ve ince malzemeler için kesim kalitesini iyileştirmek ve çapakları gidermek için zımparalama ve taşlama gibi son bir işlem gerektirebilir.
Lazer kesim ve plazma kesim arasında var olan hu farkları anlamak; endüstri alanında aktif çalışmalara imza atan üreticilerin ve mühendislerin hız, hassasiyet ya da maliyet etkinliği gibi özel uygulama ihtiyaçlarına göre en doğru kesim yöntemini tercih etmelerine yardımcı olur. Bu noktada doğru kesin yöntemini tercih etmek kadar firma seçimi konusunda da titiz davranmak çok önemlidir. Aksi takdirde beklentileri karşılayan kesim kalitesine sahip olmak çok zor olacaktır.
Ceylazer; söz konusu lazer kesim teknolojisini üst düzey kalitede hayata geçirmek olduğunda beklentileri karşılayan çalışmalarla fark yarayan nitelikli bir firmadır. Uzun süredir sektörde verdiği nitelikli hizmet anlayışı ile ön plana çıkan firmamız için öncelikli olan kesim verimliliği ile sektör içerisinde başarı yakalamanın sağlamaktır. Bu bağlamda sizde Ceylazer kalitesini deneyimlemek ve lazer kesim işleminde beklentilerinizi karşılayan hizmetlere girmek istediğinizde hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.