Geleneksel boyama yöntemleri ile kıyaslandığında çok daha başarılı ve çevreye karşı duyarlı olan elektrostatik toz boya; solvent (çözücü kimyasal) içermeyen önemli bir boyama türü olarak karşınıza çıkar. Son derece başarılı bir yöntem olan elektrostatik toz boya yöntemi negatif (-) elektrikle yüklenen çok küçük toz boya partiküllerinin metal yüzeylerine uygulanması ile yapılır.
Son yılların en ekonomik, çevreye duyarlı ve dayanıklı yüzey elde etmeyi sağlayan elektrostatik boyama; dünyada yaşanan çevre kirliliği doğrultusunda ortaya çıkan, metal malzemelerin ve toz boyanın manyetik bir alan düzlemin farklı elektrikle yüklenerek toz maddenin mıknatıs etkisi ile kaplanmasına verilen isimdir. Toz boyayla kaplanan metallerin 180 ile 200 derece arasında ısıda fırınlanır. Bu sayede boya kirlenir ve metalin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Elektrostatik boyama tekniği, çevreye karşı son derece duyarlı olan bir boyama türüdür. Uygulama sırasında boyanın %98 oranında metale tutunabilir olması bu gerçeği kanıtlar niteliktedir.
Püskürtme sırasında boya zerrecikleri son derece düşük bir akımla topraklanmış materyalin üzerine doğru transfer edilir. Bu yüzden diğer elektrikli el aletlerinde olduğu gibi herhangi bir elektrik çarpma riski söz konusu değildir.
Bu boyama yöntemi ile boya partikülleri elektriksel olarak yüklü bir şekilde metal yüzeyine püskürtülür. Yüklenen bu partiküller, metal yüzeyin üst kısmına tutunur ve sonrasında fırınlandığında sertleşir. Bu süreç ise metal ürünlere çok daha dayanıklı ve estetik bir kaplama imkânı sunar.
Elektrostatik toz boyama işlemi, metal yüzeylerin estetik ve koruyucu bir kaplama kullanılarak kaplanması için uygulanan bir tekniktir. Elektrostatik metal boyama işlemi şu aşamalardan oluşur:
Yüzey hazırlığı: Elektrostatik toz boya işleminin ilk adımı metal yüzey kısmının temizlenmesi ve pürüzsüz bir hale gelmesini sağlamaktır. Bu adımda metal yüzeyinde bulunan kir, yağ, pas ve diğer tüm yabancı maddeler temizlenir. Genel olarak kimyasal çözücülerle ve kumlama ile yıkmaya ya da mekanik temizleme yöntemleri kullanılır. Yüzeyde bulunan kalıntılar, boyanın düzgün bir şekilde yapışmasını engellenebileceği gibi bu adım son derece önemlidir,
Toz boya uygulaması: Yüzey kısmı hazırlandıktan sonra, elektrostatik toz boya uygulamasına geçilir. Bu adımda ise boya tozu, özel bir püskürtme tabancası ile metal yüzeye doğru uygulanır. Toz boya, elektrostatik yükleme yöntemiyle tabanca içerisinde geçerken negatif yükle yüklenir. Boyanacak metal yüzey ise topraklanan durumda olduğu için pozitif yükle yüklenir. Bu sayede boya partikülleri metal yüzeye çok güçlü şekilde yapışır ve homojen bir kaplama meydana gelir,
Fırınlama ve küreme: Toz boya uygulaması yapıldıktan sonra, boyanan parçalar kürleme (fırınlama) işlemine tabi tutulmak zorundadır. Bu adımda boyanan metal parçalar, 180-200 C arasında değişikliğe uğrayan sıcaklıklarda özel bir fırın içerisinde 10-20 dakika boyunca pişirilir. Bu ısı ile toz boyanın erimesini ve yüzeye yapıştıktan sonra sertleşmesini sağlar. Sonuç olarak darbelere, çizmelere ve çevresel etkenlere karşı sert ve çok dayanıklı bir kaplama elde edilir.
Elektrostatik toz boya işlemi; metal yüzeylerde hem koruyucu hem de çok estetik bir katmak oluşturmak için verimli ve etkili bir yöntem olarak olmazsa olmazdır. Bu boyama işleminin başarılı olması için metal yüzeyin topraklama işlemi çok başarılı olmalıdır. Metal yüzeyin topraklanması ne kadar iyi yapılırsa, boya yüzeye o kadar iyi yapışır.
Toz boyalar, kullanıcıların eline geçtiğinde direkt olarak kullanıma hazır haldedir. Bu uygulama prosesten önce yaş boyalarda olduğu herhangi bir kanalizatör ya da solvent karşılaştırılmasına ihtiyaç yoktur. Bu pratik boyama imkânı sayesinde tesis alanını azaltmak mümkün olduğu gibi, sıvı boyalarda bulunan yeterli özelliklerini sağlamak için bu kontrolü sağlamak değişeni ortadan kaldırmaya yardımcı olma konusunda başarılıdır. Proses işlemi başladıktan sonra, metal boyalarda PH, viskozite gibi elektrostatik sistemleri gibi kritik detayların kontrol altına alınmasına ihtiyaç duyulmaz.
Elektrostatik metal boyama; solvent içermeyen çok önemli bir yüzey kaplama metodu olarak günümüzde sıklıkla tercih edilir. Bu kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını ortaya koyan çok ince bir toz boya partikülleri şeklindedir. Söz konusu olan toz boya, boya kabininde yer alan özel boya tabancaları sayesinde dışarı atılır. Bu tabancadan geçiş sonrasında elektrostatik yüklenen bu toz boya partikülleri, kabin içerisinde boyanacak malzeme ve parça üzerine hemen yapılır. Bu sayede metal kaplama işlemi gerçekleştirilmiş olur. Toz boyanın malzeme üzerine sorunsuz şekilde yapışmasını sağlamak için çok başarılı bir şekilde topraklanması şarttır.
Elektrostatik metal boyama işlemi, çevresel ve uygulama açısından kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlardan yola çıkılarak sektörde trend haline gelen bir uygulamadır. Burada kullanılan toz boya, elektrostatik güç ile beraber çalışan tabancalar ile tatbik edilir ve ilgili fırınlama koşulları ile pişirilir.
Toz boyanın, inşaat sektöründen otomotive, beyaz eşyadan bisiklet sanayisine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır. Kullanım alanı her geçen gün gelişen teknolojiyle beraber artış göstermeye devam eder. Bu boyama yönteminin kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
Kullanıldığı alanlarda birçok avantajı beraberinde getiren elektrostatik boyama yönteminin bahsi geçen avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Çevre dostu: Solvent maddesi içeren çözücü maddeler kullanmayan bu kaplama yönteminde hiçbir kimyasal madde yoktur,
Başarılı yüzey kaplama özelliği: Zıt kutupların birbirini çekmesi ile toz boyanın zemine yapışması sayesinde kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. %99 oranda mükemmel bir yüzey kaplama gerçekleşebilir. Ayrıca bu boyama işlemi gerçekleştikten sonra ürün korozyona, aşınmaya, kimyasal tepkimelere ve sert darbelere karşı son derece dayanıklı olmaktadır,
Ekonomik: Ön boyama yapılmayan bu yöntemde çok fazla atılan bu boyalar kabinde toplanarak yeniden kullanılması sağlanır. Bu durum ise düşük maliyetli üretimin önünü açma konusunda başarılıdır,
Seri üretim imkânı: Seri üretim yapılabilmesi, özellikle büyük ölçekli tesislere fayda sağlayarak maddi olmak üzere çok fazla avantajı beraberinde getirir.
Elektrostatik metal boyama fiyatları; boyanması hedeflenen malzemenin modeline, boyutuna ve bunun gibi teknik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada fiyat üzerinde etkili olan bir diğer önemli unsur ise doğru firma seçimidir. Ceylazer; söz konusu elektrostatik metal boyama işlemleri olduğunda üst düzey kalite standartlarında işlemleri ile ön plana çıkan firmalardan biridir. Uzun yıllardır müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak üretimlere imza atan firmamız için öncelikli olan beklentilerini karşılayan çalışmalar yapmaktır. Bu çalışma prensibi ile Ceylazer her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eder.
Bu noktada Ceylazer kalitesini yaşayarak ihtiyacınız olan metal boyama işlemlerini cazip fiyat aralıklarında tedarik etmek için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilir ve iletişim numaralarımızı kullanarak alanında uzman ekibimizden danışmanlık hizmeti alma şansına sahip olabilirsiniz. Ceylazer ile hayal ettiğiniz elektrostatik metal boyama işlemlerine güven ve kalite ışığında sahip olmak artık çok daha kolaydır.