Günümüzde CNC lazer kesim makineleri kullanılarak birçok ürün çeşidi elde etmek mümkün hale gelmiştir. Çünkü lazer kesim makinesi son derece zengin fonksiyonel sahiptir. Her sektörde ürün imalatına izin veren bu makinelerle birçok avantajdan faydalanmak mümkündür. Örnek vermek gerekirse; lazer kesim işe sac metal ya da paslanmaz çelik malzemelerin kesimi yapılarak endüstri ve sanayi sektörüne seri üretim yapılabilir. Aynı zamanda lazer kesim makineleri kullanılarak hediyelik eşya yapımı da mümkündür. Bunun yanı sıra lazer kesim makinesi logo, markalama ve kazıma gibi işlemlerde kolay şekilde yapılabilir.

cnc-lazer-makinasi-ile-neler-yapilir.jpg

CNC lazer kesim; mekanik kesim ve plazma kesim yöntemlerine göre son derece başarılı ve modern kesim tekniğidir. Özellikle sac metal, metal, paslanmaz çelik ve alüminyum kesim işlemleri için lazer kesim çok daha başarılı bir yöntemdir. Çünkü lazer kesim sıfır hata mantığı ile çalışır. Bu sayede imalatta istenilen ölçüye sahip ürünler tam olarak hatasız şekilde üretilir. Bununla beraber mekanik kesim ve plazma kesim yöntemlerinde düşük kesim kalitesi, fazla toz oluşumu, yüksek enerji tüketimi ve ses emisyonu son derece fazladır. Bu nedenle lazer kesim diğer yöntemlerle kıyaslandığında çok daha başarılı bir seçenek olarak karşınıza çıkar.

Günümüz teknoloji çağı olduğundan özellikle birçok malzeme üretimi seri üretim şeklinde gerçekleştirilir. Seri üretimin bu noktada en önemli özelliği ise maliyetin düşürülmesi ve insan gücüne olan ihtiyacın tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Herhangi bir materyalin seri üretime geçebilmesi için sistemin hatasız şekilde çalışabilir olması gerekir. Bu durum kullanılacak plan makinelerin hem hatasız hem de hassas şekilde çalışmasına imkân tanır. Lazer kesim makineleri ise bahsi geçen seri üretim işlemlerinde bir parçanın kesilmesi, yontulması gibi durumlarda kullanılır. Bu yüzden günümüzde birçok işletmeden CNC lazer kesim makinelerinin kullanımı söz konusudur.

Lazer Kesim CNC Türleri

Lazer kesim CNC makineleri; lazer teknolojisinin ve bilgisayarlı sayısal kontrolünün birleşimi kullanılarak ortaya çıkmıştır. Aslında bu makinelerin temel amacı, lazerin yüksek enerjisini aktif şekilde kullanarak malzemeleri kesmektir. Kullanılan lazer türüne ve işlemin kendi özelinde ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı lazer kesim CNC türleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • CO2 lazer kesim makinesi: Bu makineler, genel olarak organik malzemelerin ve bir takım ince metal malzemelerin kesimi için tercih edilir. Karbondioksit gazının elektrikle uyarılması sonucunda lazer ışını üretilmiş olur. Ahşap, akrilik, kauçuk ve deri gibi malzemeler üzerinde son derece etkili olduğu söylenebilir,
  • Fiber lazer kesim makinesi: Metal kesim işleminde ön plana çıkan bu makineleri diyotlar aracılığıyla oluşturulan lazer ışığını optik fiberlerle yükselterek çalışabilir. Yüksek kesim hızına ve çok daha ince kesim kabiliyetine sahip olan bu makineler özellikle endüstriyel uygulamalar konusunda çok başarılı bir seçenektir,
  • Kristal lazer kesim makinesi: Metaller üzerinde etkili olan bu makineler metaller üzerinde etkilidir. Ancak bu makinelerin kullanım ömrü genel olarak fiber ve CO2 lazerlere göre daha kısadır.

Her bir lazer kesim CNC makinesinin kendine özgü kapasitesi, avantajları ve uygulama alanları vardır. Bu noktada seçim ise genel olarak işlenmesi gereken malzemelerin türüne, üretim hızına, kesim kalitesine ve bütçe kısıtlamalarına bağlı olarak yapılır.

CNC Lazer Kesim Makinelerinin Kullanım Alanları

CNC lazer kesim; bilgisayar tarafından kontrol edilen bir lazeri, belli başlı bir malzemeyi kesmek ya da şekil vermek için kullanıldığı bir yöntem olarak karşınıza çıkar. Bu teknikle, yoğun bir lazer ışını direkt olarak malzemenin üzerine odaklanarak enerji sağlar. Bu enerji sayesinde malzemenin erimesine ya da buharlaşmasına neden olabilir. Malzemenin üzerinde direkt olarak uygulanan bu enerji, şekillendirmenin ve kesimin gerçekleşmesine imkân tanır. CNC lazer kesim süreci ise yüksek kesim hizalarına, hassasiyetine ve yüzey bütünlüğüne olanak verir. Genel olarak plastikler, metaller ve diğer farklı malzemelerin kusursuz bir şekilde kesilmesi için kullanılır. Buna bağlı olarak lazer kesimin temel ilkesi, malzemenin buharlaştırılması ya da kesilmesi için gerekli olan enerjinin direkt olarak lazer ışını tarafından sağlanmasıdır.

Lazer kesim makineleri cam malzemelerin, tekstil ürünlerinin ve plastiklerin kesim işleminde sıklıkla kullanılır. Birçok farklı sektörde ihtiyaç duyulan bu makineler ile üretim kesintisiz şekilde devam edebilir. Aynı zamanda bu makineler kullanıldığında kişiye özel üretim ve tasarım yapılmış olur.

Lazer kesim makinelerinin kullanılması için herhangi bir kalıba ihtiyacı yoktur. Yapılması gereken tasarımın ve projenin bilgisayar üzerine yüklenmesidir. Bu bilgisayar sistemi lazere verilen komut ile beraber kesim işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde kesim sırasında hata payı neredeyse sıfıra iner.

Birçok alanda kullanıldığı bilinen CNC lazer kesim makineleri, son zamanlarda en fazla araştırılan makinelerden biridir. Özellikle mimarlık, imalat sanayisinde ve mühendislik alanlarında kullanımı son derece yaygın olan lazer kesim makineleri konstrüksiyon ve vinç sayesinde kullanılır. Lazer kesim makinesi satın almak isteyen birçok kişi bu makinelerin ne işe yaradığı hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Lazer kesim makineler, materyalleri kesmeye ve kazıma işlemini yapmaya yarayan işlevsel makinelerdir. Bu makineler lazer ışınlarını kullanarak uygulanır ve malzemelerin üzerinden belli bir katman kazınarak talep edilen desen ya da tasarımın materyal üzerine uygulanır.

Lazer kesim makineleri çok uzun zamandan bu yana aktif kullanıma sahiptir. Makineler üzerinde yer alan konfigürasyona bağlı olarak farklı sertlikte ve nitelikte malzemelerle işlem yapılabilir. Bu yüzden birçok malzemede lazer kesim makineleri kullanımı söz konusu olabilir. Bu ürünler ise tekstil, plastik, cam, çelik gibi birçok üründe bu makineleri kullanmak mümkündür.

CNC lazer kesim makineleri birçok alanda kullanıldığı gibi hatasız ve çok hassas sonuçlara ulaşılmasından kaynaklı beklentileri karşılar. Bu makineler sayesinde çeşitli kesme işlemleri yüksek hızda sorunsuz şekilde yapılabilir. Lazer kesim makineleri, lazer ışınlarının kullanımı ile birçok malzemeyi kesmeyi sağlarken, hızlı ve sorunsuz bir sonuç vermesinden kaynaklı geleneksel yöntemlere göre daha kusursuz bir kesme işlemi gerçekleştirilmesini sağlar. Bu özellikleri sayesinde birçok sektörde tercih edilir.

Lazer Kesim Makinelerinin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok sektörde aktif olarak kullanılan lazer kesim makinelerinin çeşitli avantajları vardır. Bu avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Birbirinden farklı tipte organik ve inorganik birçok malzemeyi sorunsuz şekilde kesme özelliğine sahiptir,
  • Lazer kesim işlemi sonrasında hiçbir işlem gerektirmeyen bir ayırma sürecini kapsar. Herhangi bir sökülme olmaması için sentetikler ya da halı gibi tekstil ürünlerinin kenarlarını bile kapatabilir. İşlenen bu malzemelerin tipine bağlı olarak mekanik kumlama ve kaplama gibi işlem sonrasında prosedürlerinden tasarruf elde edilir,
  • Kesin bir sonuç ile ortaya çıkan çentik lazer ışınlarından çok daha büyüktür. Bu durum ise herhangi bir şekle sahip ince geometrileri kesmeyi sağlar,
  • Entegre kameralar yerleşme imlerini yaratma özelliğine sahiptir. Orijinal bir şablon hizadan dönerse, çıkarsa ya da sapma meydana gelirse otomatik olarak kesim yolunu tarif edebilir,
  • Lazer kesim makinelerinin kullanıcılara sunduğu en önemli avantaj ise herhangi bir aşınmaya maruz kalmamasıdır,
  • Lazer kesim makinelerinin araç kafalarında bir körleşme meydana gelmez,
  • Bir aşınma durumu söz konusu olmadığı için maliyet açısından büyük bir tasarruf sağlayabilir.

CNC koordinat sistemi üzerinde işleyen ve lazer ışını kazıma ya da kesme işlemi için uygulanan bölgeye hatasız ve hassas bir şekilde yönlendiren sistemlere lazer kesim makinesi ismi verilir. Geleneksel olarak kullanılan CNC kesim sistemlerinden oldukça farklı olabilir. Lazer ile kesilen malzemelerde çok daha etkili ve hatasız sonuçlar elde etmek mümkündür.

Lazer kesim makinelerinin motor ile güçlendirilen CNC tezgâhına bağlı lazer kafası yer alır. Lazer kafası ise genel olarak makinelerin arka bölümüne yerleştirilmiş lazer cam tüp ile üretilen lazer ışınlarını aynaya yansıtarak gönderebilir. Makine yapımı sırasında aynaların yerleşimi ve buna bağlı olarak lazer ışını hatasız şekilde kafalara iletilmesi son derece önemlidir. Lazer kesim, otomasyon ve hızlı kesim kapasitesi ile çok büyük üretim lotlarını bile kısa süre içerisinde tamamlayabilme özelliğine sahiptir.

CNC lazer kesim makinaları söz konusu olduğunda üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atan Ceylazer, bu alanda her zaman profesyonel çalışmalara imza atar. Lazer kesim konusunda ihtiyacınız olan her türlü makine çeşidine göz atmak için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz. Lazer kesim söz konusu ise kalite ve güven odaklı hizmetin tek adresi Ceylazer beklentileri karşılamaya devam ediyor.