Elektrostatik; günümüzde sıklıkla tercih edilen bir kaplama yöntemi olarak karşınıza çıkar. Toz boya uygulamaları henüz yeni yaygınlaşmasına rağmen, kısa süre içerisinde çok geniş bir kullanım alanı bulan ve üretilen miktarlar açısından dikkate alınması gereken çok önemli malzemelerdir. Bu kaplama yöntemi, özellikle metal yüzeyleri koruma altına almak ve dekoratif bir görünüm kazandırmak amacıyla kullanılır. Ayrıca son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonucu seramik, cam, ahşap ve hatta plastik yüzeylerin kaplanmasında toz boya uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır.

elektrostatik-toz-boya-kaplamanin-getirdigi-avantajlar.jpg

Çevresel ve uygulama açısından kullanıcılara sağladığı önemli avantajlardan yola çıkarak sektörde gözde haline gelen bir uygulama olduğu söylenebilir. Toz boya, elektrostatik güç ile beraber çalışan tabancalar ile beraber tatbik edilir ve ilgili fırınlama koşullarından pişirilir.

Elektrostatik toz boyama, solvent içermeyen çok önemli bir yüzey kaplama metodu olarak tercih edilir. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını meydana getiren çok ince toz boya partikülleri şeklindedir. Toz boya, boya kabininde bulunan özel boya tabancaları sayesinde atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içerisinde boyanacak malzeme ve parça üzerine yapışır. Bu sayede kaplama işlemi gerçekleştirilmiş olur. Toz boyanın malzeme üzerine yapışmasını sağlamak için malzemenin çok başarılı bir şekilde topraklanması gerekir.

Bu noktada fazla atılan boya, kabinde yer alan boya geri kazanım sistemi ile beraber toplanarak tekrar kullanıma hazır hale getirilir. Boya geri kazanım sistemi, elektrostatik toz boyama teknolojinin sunduğu en ekonomik avantajlar arasında yer alır. Bahsi geçen malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınlarına sokulur. 200 derece olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve sorunsuz bir şekilde malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuç olarak ekonomik, dayanıklı, çevre dostu, geniş renk yelpazesine sahip ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilebilir.

Solvent içermemesi, yüzey dayanıklılığı, kalitesi, boya geri kazanım sistemi, ekonomik oluşu ve çevreye karşı duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre çok daha işlevsel bir alternatif haline getirir.

Toz Boyama Alternatifleri Nelerdir?

Toz boyalar, kullanıcıların eline geçtiğinde kullanıma hazır hale gelen ürünlerdir. Uygulama prosesten önce birçok yaş boyada geçerli olduğu gibi herhangi bir katalizör ya da solvent ile karıştırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu kolaylık ile beraber gereken tesis alanını azalttığı gibi sıvı boyalarda yeterli film özelliklerini sağlamak amacıyla kontrolü çok önemli bir değişkeni de tamamen ortadan kaldırabilir. Proses başlatıldıktan sonra, yaş boyalarda viskozite, PH gibi elektrostatik sistemlerde özgül direnç, katı madde, bağlayıcı/pigment oranı gibi kritik etkenlerin sürekli olarak kontrol altında tutulmasına gerek yoktur. Sonuç olarak bu toz boya sistemlerinde çalışacak operatörlerin yetenek ve alması gereken önemli eğitimler yaş boya sistemlerine göre çok daha az olur. Elektrostatik toz boyama avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Toz boyanın sunduğu en önemli avantajlardan biri boyama kabinine yapılacak hava beslemesinin az olmasıdır. Çünkü toz boyalar ortam sıcaklığında buhar haline gelen bileşik maddeler içermediğinden kabine beslenen hava fabrika içerisinde tekrar doldurulabilir. Bu özellikle beraber zor hava şartlarının hüküm sürdüğü alanlardaki fabrikalar için çok önemli bir avantajdır. Bir diğer önemli avantaj ise toz boya için ihtiyaç duyulan fırın havalandırmasının sıvı boyalardakine göre çok daha az bir şekilde ön plana çıkmasıdır. Toz boyalarda buharlaşma oranı ise çok azdır,
  • İşçi tasarrufu: Toz boyalar kullanıcılarının eline geçtiğinde direkt olarak kullanıma hazırdır. Uygulama prosesten önce bir takım yaş boyalarda olduğu gibi, herhangi bir katalizör ya da solvent karşılaştırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu kolaylık ile beraber gereken tesis alanını azaltmak mümkün olduğu gibi, sıvı boyalarda bulunan yeterli film özelliklerini sağlamak için kontrolü sağlamak çok önemli bir değişkeni de ortadan kaldırmayı sağlar. Proses işlemi başlatıldıktan sonra, yaş boyalarda PH, viskozite gibi elektrostatik sistemlerde özgül direnç, katı madde oranı gibi kritik detayların kontrol altına alınma ihtiyacı bulunmaz. Sonuç olarak bu toz boya sistemlerinde çalışması gereken operatörlerin yetenek ve alması gereken eğitimler yaş boya sistemlerine göre daha azdır. Bu sistemlerin basit olmasından kaynaklı otomasyona geçmek çok daha kolaydır. Böyle sistemlerde çok az ya da hiç bir şekilde manuel takviye gerekmeyebilir,
  • Yüksek üretim verimliliği: Toz boyanın ilk seferde kullanımına göre verimlilik hava kabartmalı yatak operasyonlarında %100, elektrostatik sprey operasyonlarında ise %50-80 arası olarak kabul edilir. Kullanılmayan %20-50'lik bir miktar ise uygulama operasyonu sırasında uygun olacak şekilde toplanarak bir sonraki operasyon sürecinde yine kullanılabilir. Bu sayede toz boyanın kullanım verimliliği yaklaşık %95-98'lere kadar çıkmış olur. Yaş boya sistemlerinde ise bu verimlilik %20-90 arasında bilinir. Toz boyalarda akma, damlama ve sarkma gibi sorunların oluşması pratikte imkânsız olduğu için, bu noktada hata oranında çok önemli ölçüde azalma meydana gelir. Eğer kürleme aşamasından önce kötü bir boyanan bölge tespit edilirse, parça hava tabancası ile boyadan arındırılarak yeniden boyanabilir. Solvent içermediği için ve flash off süresi gerektirmediği için toz boyalar direkt olarak fırına alınabilir,
  • Çevre faktörü: Toz boyalar hiçbir şekilde solvent içermediği halde, yaş boyaların ortalama şekilde bakıldığında %60-70'i solventtir. Fırınlama ve uygulama sırasında buharlaşan bu solventler, geri kazanılmadığı gibi direkt şekilde atmosfere bırakılmaları da bir takım standartlar ile kısıtlanmıştır. Bu yüzden yaş boya sistemlerinde baca bölümüne bir yakıcı madde yerleştirilerek solventler atmosfere bırakılmadan önce yakılır. Bu yakıcı ise ek bir maliyet gerektirdiği için yanma atıkları olarak çevre kirliliğine neden olur. Diğer bir önemli çevre faktörü ise sıvı boya uygulamalarından sonra meydana gelen dolmuş filtreler, çamur, temizlik solventi gibi çevreye zarar veren atıklardır. Sıvı boya sistemlerinin uygulanması işleminde aktif olarak kullanılan kabinler genel olarak basınçlı bir suyla yıkanan sistemler olarak nitelendirilir. Akan boya hemen su ile temizlenerek atık su bazen direkt şekilde kanalizasyona, bazen ise çökeltme tanklarına verilir. Toz boya sistemlerinde bu katı atık bir süre ıslatılabilir ya da fırın ortamında biraz kürlenebilir.

Elektrostatik toz boyanın diğer avantajları ise şu şekildedir:

  • Yatırım maliyeti açısından son derece uygun fiyatlı olduğu söylenebilir,
  • Metalik olmayan her türlü yüzeyde boyanması mümkündür,
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği konularında çok önemli avantajlar sağlar,
  • Toz kullanımı çok daha temizdir,
  • Kontrollü film kalınlığı elde edilebilir,
  • Çok geniş bir boya yelpazesine sahip olduğu ifade edilebilir.

Toz Boyama İşlemi Ceylazer Kalitesinde

Söz konusu elektrostatik boyama işlemlerinde kalite olduğunda her zaman üst düzey standartlarda çalışmalara imza atan Ceylazer, sektörde başarısıyla adından söz ettirmeyi başaran profesyonel bir firmadır. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre işlemler gerçekleştiren firmamız için öncelikli olan beklentileri karşılamak ve uzun vadede sorunsuz toz boyama işlemlerine imza atmaktır. Buna bağlı olarak sizde Ceylazer kalitesini yaşamak ve avantajlı seçeneklerden faydalanarak ayrıcalıklı olmak için web sitemizi ziyaret edebilir ve iletişim numaralarımızı kullanarak hemen alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz. Ceylazer; kalite ve güvenin tek adresi olarak hizmet vermeye devam ediyor.