Lazer kesim; birçok farklı malzemelerin optik lazer ışınları kullanılarak kesilmesi ve şekillendirilmesi işlemine verilen isimdir. Fason üretim başta olmak üzere, seri üretim konusunda ihtiyaç duyulan her türlü hizmet için lazer kesim çok önemli bir üretim sürecini kapsar. Üretim sürecini daha hızlı hale getiren ve üretimde hata olasılığını en az seviyeye çeken CNC lazer kesim yöntemi, günümüzde çok önemli bir teknoloji olarak karşınıza çıkar. Bu noktada doğal olarak lazer kesim yapan yerler ve lazer kesim işlemi yapan firma arayışı çok fazladır.

lazer-kesim-yapan-yerler.jpg

Ceylazer; lazer kesim söz konusu olduğunda fiber lazer kesim makineleri ile çalışmalar yapan dinamik, tecrübeli ve başarılı bir firmadır. Üretimde kalite odaklı çalışma sistemini benimseyen prensipten yola çıkarak ihtiyacınız olan metal işleme ve metal malzeme lazer kesim işlemlerini yürütmeye devam ediyoruz. Yüksek kaliteli lazer kesim işlemi yapan firma arayışına girdiğinizde, CNC lazer kesim konusunda en doğru adres Ceylazer olmaya devam eder. Bütçe dostu olarak seri üretim yapan, dilediğiniz her türlü şekli ve kalıbı üretme özelliğine sahip olan donanımlı ve yüksek hassasiyeti olan lazer kesim makineleri ile hizmet vermeye devam ediyoruz.

Lazer Kesim Nasıl Yapılır?

Lazer kesim sürecinde malzeme üzerine dik gelecek şekilde odaklama ile gerçekleştir. Lazer odak merceği ve kesilecek malzeme arasında bulunan kesim başlığında yardımcı gaz verilir ve kesim işlemi gerçekleştirilmiş olur. Lazer ışığı ve bulunan yardımcı gaz, odaklanan bölgede bulunan kısmı eriterek metal kesme işlemini gerçekleştirir. Kesim sırasında meydana gelen ısıdan kaynaklı, kesilecek olan malzeme eriyik hale gelir. Bu eğirme durumunda ise lazer kesim ismi verilir. Lazer ışığı, kesim işlemi sırasında bir ısı kaynağı olarak görev alır.

Malzeme yapısının kalınlığı arttıkça lazer ışığının malzeme üzerinde yaptığı açı dikliğini yavaş yavaş kaybeder ve hafif eğimli hale gelmeye başlar. Kesim sonrası meydana gelen cüruf ve yüzey pürüzlülüğü malzeme yapısı ve kesim parametreleri ile doğrudan orantılı olabilir. Lazer kesimin gücü, odak konumu ve yardımcı gaz basıncı ise süprüntü yüksekliğini direkt olarak etkileyen parametrelerden biridir.

Lazer kesim işlemi, malzemenin eritilmesi ile gerçekleşmiş olur. Lazer ışığı ve malzemenin ilk temas ettiği süreç içerisinde bir ön ısınma meydana gelir. Isınma malzemesinin içerisinde doğru ilerlerken, malzemenin üst bölümünde erime meydana gelir. Eriyen bu kısımlar malzemenin daha akışkan hale gelmesini ve ayrılmasını mümkün hale getirir.

Lazer Kesim Çeşitleri

Günümüzde sıklıkla tercih edilen üç çeşit lazer kesim tüpü vardır. Bu noktada kullanılan lazer kesim makineleri ise CO2 lazer kesim makinesi, fiber lazer kesim makinesi ve ND: YAG katı lazer kesim makinesi olarak ifade edilebilir. Lazer ışını üretme yöntemlerinin büyük bir çoğunluğu aynı temel fiziksel kavrama dayanır. Ancak fiziksel bir gerçekleşme, lazer teknolojisinden farklıdır. Her bir lazer jeneratörü sürekli olarak dalga boyları sağlayabilir ve birçok farklı amaçla kullanıma uygundur. Endüstriyel uygulamalarda en sık şekilde kullanılan metaller kullanılsa da plastik ve ahşap lazer kesiciler de kesilebilir. Bu farklı lazer kesim makine tipleri şu şekilde açıklanabilir:

  • CO2 lazer kesim makinesi: CO2 lazer kesim makinesi, günümüzde en yaygın şekilde kullanılan lazer kesim ekipmanlarından biri olarak karşınıza çıkar. Aktivasyon olarak CO2 gazı kullanılırken, ayrıca lazer jeneratörü sayesinde bir CO2 lazer ışını üretimi gerçekleşir,
  • Fiber lazer kesim makinesi: Fiber lazer kesim makinesi, son zamanlarda hızlı şekilde gelişmeye devam eden lazer kesim ekipmanı olarak bilinir. Lazer ışınını kesim kafasına aktarım yapmak ve sonrasında iş parçasını kesmek için fiber lazer jeneratörü kullanılır,
  • ND: YAG katı lazer kesim makinesi: ND:YAG katı lazer jeneratörü yaygın şekilde kullanılan bir lazer jeneratörüdür. Aktivasyon ortamı şeklinde iyon (ND3+) ile karşılaştırılan bir kriket alüminyum bağlantı noktası (YAG) kristalini benimser ve lazer ışını oluşturularak bir pompa kaynağı tarafından uyarılması gerekir.

Söz konusu lazer kesim makinesi çeşitlerinin çalışma prensibi ve uygulama alanlarına bağlı olarak üç makine arasında önemli farklar ortaya çıkar. Lazer kesim makineleri uygun tip, belli kesme ihtiyaçları ve malzeme özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dalga boyu: Lazerin dalga boyu, sadece kazanç ortamı olarak kullanılan malzemeye bağlı olarak değişir,
  • Güç: Farklı lazer kesim makineleri arasında güç, çok belirgin bir farktır. Fiber lazer jeneratörü daha yakın bir odağa sahip olurken, bu durun karbondioksit lazer kesim jeneratörleri ile kıyaslandığında daha yüksek bir güç yoğunluğuna sahip oldukları anlamına gelir. Aynı şekilde lazer çıkışı sağlamak içindir,
  • Kesim kalitesi: CO2 lazer jeneratörü ile kıyaslandığında fiber ve ND: YAG lazer jeneratörü daha düzgün bir kesme kenarı üretme gücüne sahiptir. Ancak genel olarak daha ince malzeme yapısıyla sınırlığı olduğu söylenebilir. Kesme hızı ve genel olarak lazer gücü, kesme kalitesi üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir,
  • Fiyat: CO2 lazer kesim makinesi, fiber lazer kesim makinelerine göre çok daha cazip fiyatlı olmasına rağmen, lazer tüpünün belli bir süre sonra değiştirilmesi gerektiği için CO2 lazer jeneratörünün satın alma ve bakım maliyeti çok daha fazladır,
  • Başvuru: Kesme modelinin programlanması ve tasarım özellikleri kesme hızını doğrudan etkiler. Verimli ve optimize edilen bir kesme yolu, gereksiz şekilde oluşan seyahat sürelerinin en aza inmesini ve kesme sürecinin daha yüksek hız ile optimize edilmesini sağlar. Dışa aktarma, içe aktarma ve optimize edilen yol sıralama gibi programlama teknikleri, kesme hızını en üst seviye çıkarma konusunda yardımcı olur.

Lazer Kesim Kullanım Alanları

Günümüzde lazer kesim kullanım alanlarının çok yaygın olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalıp sanayi,
  • Gemi ve yat sanayisi,
  • Makine imalat sanayii,
  • Mimarlık, reklam ve mühendislik alanları,
  • Çelik yapı ve vinç sanayi,
  • Makine ve yedek parça sanayisi,
  • Havalandırma, ısıtma ve klima sanayii,
  • Makine ve yedek parça imalatı,
  • Reklam, görsel iletişim ve tabela imalatı,
  • Asansör imalatı ve yan sanayisi,
  • Dekorasyon, mobilya ve inşaat malzemeleri
  • Otomotiv yan sanayisi,
  • Ağır iş makineleri ve yedek parça üretimi,
  • Elektrik- elektronik panel kabin imalatı,
  • Vinç imalatı,
  • Ağır iş makineleri ve yedek parça imalatı,
  • Tente imalat ve yedek parça üretimi,
  • Medikal aletlerin imalat süreci,
  • Sızdırmazlık ve conta elemanlarının imalatı,
  • Aydınlatma sistemlerinin imalatı,
  • Teşhir standı, fuar standı ve raf imalatında kullanıldığı söylenebilir.

Lazer Kesim Merkezleri

Lazer kesim nerede yaptırılır sorusu, bu alanda ihtiyacı olan sektörlerin en fazla karşısına çıkan sorudur. Bu noktada lazer kesim ihtiyaçlarınızı karşılamak için en doğru adres her zaman Ceylazer'dir. Ceylazer, sektörde nitelikli lazer kesim hizmet sunan öncü markalardan biri olarak farkını ortaya koymaya devam eder. Sahip olduğu geniş makine parkuru ve alanında uzman kadrosuyla her zaman yüksek kalitede ve son derece hassas kesimler gerçekleştirir. Her türlü malzeme çeşidini profesyonel şekilde işlem yapabilen firmamız, bu kapasitesi ile müşterilerin beklentilerini karşılamak ve özverili şekilde çalışmaktadır.

Ceylazer, her türlü lazer kesim ihtiyacınızı cazip fiyat aralıklarında, kaliteli ve tam zamanında karşılama konusunda başarılı bir firmadır. Firmamız için öncelikli olan her zaman müşteri memnuniyetini kazanmak olduğunda, ihtiyacınız olan lazer işlemlerini güvenli ve deneyimli bir ortakla işbirliği içerisinde yürütmek istediğinizde en doğru adres her zaman Ceylazer firmasıdır.

Firmamız, geniş makine parkuru ve işini özveriyle yapan personelleri ile her zaman müşterilerin ihtiyaçlarına uygun çözüm önerilerini hayata geçirir. Üretim sürecinde hiçbir zaman kaliteden ödün vermeden, zamanında teslimat ile bütçeye uygun fiyat aralıkları sayesinde rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başarır. Bu yüzden Ceylazer, lazer kesim merkezleri arasında kalite farkıyla her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eder.