Elektrostatik toz boya uygulamasının tanımı; boyanın toz şeklinde olduğu bir yüzeyin boyanması ve parçalara yapıştırılması için toz boyaya elektrik yükü sayesinde iletilen bir boya ekipmanının(tabanca) kullanılması işlemi olarak karşınıza çıkar. Parça boya ile kaplandıktan sonra, söz konusu olan elektrostatik boyanın erime noktasına getirildiği bir fırınlama işlemi bulunur. Sıvılaştırılmış boya, yüzey üzerine akar ve bu sayede parça üzerinde tekdüze bir tabaka meydana getirir. Bu sayede çizilmelere, çatlamaya, şişmeye, ultraviyole ışınlarına ve oksidasyona çok daha dayanıklı ve sağlam bir yüzey elde edilebilir. Elektrostatik toz boya firmaları; bu konuda beklentileri karşılayan çalışma sistemine sahiptir.
Elektrostatik toz boyalar, geleneksel sıvı boyalardan farklı olarak yüzeyde kabarcıkların oluşmasını ve akmasını önleyerek çok daha homojen bir yüzey vaat eder. Elektrostatik toz boya, metal parçalar için oldukça iyi bir alternatif seçenek olan ve uygulandığında ortalama %97'ye kadar tasarruf sağlayan, geri dönüştürülebilir bir toz boya çeşididir. Öyle ki katı mineral dolgu maddeleri, pigmentler ve reçinelerin ince parçacıklar şeklinde homojen bir karışımı olarak nitelendirilebilir.
Söz konusu olan toz boya, işlevine bağlı olarak çok farklı görünüm ve özellikleri karşılayacak şekilde formüle edilebilir özelliktedir. Bu aslında uygulanan kaplamanın kalınlığını, rengini, parlaklığını ve kalitesini içine alır. Kaplamanın bu özellikleri, bileşenlerine ve temel olarak sertleştirici ve reçine kullanıma bağlı değişiklik gösterir. Bu boya çeşitlerinin her biri ise endüstri alanında güneş ve korozyona maruz kalma, darbelere karşı dirençli etkenler göz önünde bulundurulması gereken farklı uygulamalar için kullanılır. Elektrostatik toz boya ise hem dış hem de iç mekânlarda farklı kullanımlar için tercih edilebilir.
Elektrostatik toz boya uygulamalarında tabanca, nozul ve deflektör gibi araçlar aktif olarak kullanılır. Bu kaplama ile toz boya için elektrostatik tabanca kullanımı ile uygulanır. Bu noktada partiküller hava ile karışarak elektriksel şekilde yüklenir ve boyanması hedeflenen topraklanmış yüzeye yapışır. Statik yük ise bu parçaya bağlı kalır. Daha sonra ise bir fırında ısıtılır ve kürlendiklerinde yüksek, düzgün, kaliteli, çekici ve dayanıklı bir kaplama ile sonuçlanır.
Elektrostatik toz boya ile yüzeyleri boyamadan önce, söz konusu yüzeyin yağdan arındırılması gerekir. Bazı durumlarda bu işlem kimyasal bir korumayla birleştirilebilir. Bu uygulama birbirinden farklı teknikler kullanılarak yapılabilir. Parçalar en uygun şekilde yağdan arındırılarak işlemden geçirildikten sonra, bir diğer adım ise onları püskürtme kabinine yerleştirmektir. Kabin, toz boya püskürtürken uygulandığı odayı kapsar. Bu kabin ortamlar ayrıca daha fazla boyayı kontrol altına almak için filtrelenen bir emiş içerir. Önemli olan ise toz boyayı parçaların yüzeyine sabitlemek için bir takım temel koşulların karşılanması gerektiğidir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Toz boya; her gün defalarca temas ettiğiniz binlerce üründe yer alan yüksek kalite standartlarına sahip bir kaplama çeşididir. Toz boya ile en zor ve en kaba makineleri ve günlük olarak bağımlı olduğunuz ev eşyaları uzun yıllar boyunca koruma altına alınır. Sıvı boyaların sunabileceğinden çok daha dayanıklı bir yüzeyi mümkün hale getirirken, kullanıcılara yine de çekici bir yüzey sağlar. Toz boyalı ürünler nem, darbe, kimyasal, ultraviyole ışık ve diğer aşırı hava şartlarından kaynaklı düşen kaplama kalitesine karşı çok dayanıklıdır. Bu durum doğal olarak ufalanma, çizilme, aşınma, solma, korozyon ya da diğer aşınma sorunları risklerini en az seviyeye indirir.
Elektrostatik toz boya hizmetinin kullanıcılara sunduğu başlıca vardır. En önemli avantajlarından biri de uzun ömürlü kullanım konforu sunmasının yanı sıra dayanıklı olmasıdır. Buna ek olarak elektrostatik toz boya firmasının nakitten tasarruf etme ve çevreye karşı daha duyarlı olmasına yardımcı olmasıdır.
Ayrıca bu boyama uygulamasının sunduğu diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Elektrostatik toz boya, kuru kaplama sistemine dayalı olarak geliştirilen bir kurguya sahiptir. Geleneksel boyama işlemlerinden farklı olarak, tamamen elektrikle yükü hammadde ve pigmentlerden oluşur. Bu sayede boyama uygulamasına maruz kalan hammadde ya da ürünlerin üzerinde birleşen bir etki yaratır. Püskürtme tekniğinin en yaygın şekilde tercih edilmesinin temel sebebi ise; elektrostatik toz boya işlemlerinde pigmentlerin statik gücüyle eşit dağılım gösterme özelliğine sahip olmasıdır. Bu sayede ürünlerin boyama işlemi sonrasında damlatmanın en az seviyeye indiği bir ortamda eşit şekilde ve sorunsuz boyanması sağlanır.
Elektrostatik toz boya firması seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri doğru firma seçimi yapmaktır. Yanlış firma seçimi yapmak, hem zaman kaybı hem de nakit kaybı yaşamanıza neden olur. Dolayısıyla bu konuda nitelikli hizmet prensibine sahip bir firmaya yönelmeniz tavsiye edilir. Ceylazer, elektrostatik toz boya firması seçerken, en doğru kararı vermenizi sağlar. Uzun yıllardan süregelen çalışma tecrübesinde dayanarak firmamızda ihtiyacınız olan her türlü hizmeti yüksek kalite standartlarında bulabilirsiniz. Ceylazer güvencesini deneyimlemek için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.