Üretim süreçlerinin genellikle son aşaması olan elektrostatik toz boya işlemi ile ürünlerin rengi, dokusu veya koruyucu katmanı hazırlanır. Günlük hayatta karşımıza çıkan çoğu metal eşya veya yedek parça, biz farkında olmasak da elektrostatik toz boya işlemine maruz kalmıştır. Ev aletleri, alet takımları, tekerlekli sandalyeler, araba yedek parçaları ve mobilyalar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ürünlerin hem şık görünmesini hem de uzun ömürlü olmasını sağlayan son dokunuş elektrostatik toz boya işlemiyle yapılır.

Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Çokça merak edilen “Elektrostatik toz boya nedir ve neden bu kadar dayanıklıdır?” sorusuna kısaca cevap vermeye çalışacağız. Ceylazer müşterilerine uzun bir süredir elektrostatik toz boya hizmeti de sunduğumuz için konuya dair bilgi birikimine sahibiz.

Toz boya, isminden de anlaşılacağı üzere “elektrostatik” bir işlemdir. Toz şeklindeki boya ve elektrik yükü bir araya gelerek yüzeye uygulanır. Toz boya denilen maddenin içinde polimer reçineleri, pigmentler ve egaliz malzemeleri bulunur. Tüm bu bileşenler bir araya getirilip eritilir ve kabartma tozunu andıran formda bir toz elde edilir. İşte elektrik toz boya budur.

Toz boya birçok farklı dekoratif desende ve renkte üretilebilir. Ceylazer müşterilerine bu noktada oldukça zengin bir katalog sunuyor ve istedikleri renk ve dokuda toz boya hizmeti sağlıyoruz. Dış görünüş olarak ürünlere şıklık katan bu işlemin sonunda dayanıklılık ve dış etkenlere karşı direnç de artış gösteriyor.

Elektrostatik Sprey Kaplama (ESD) yöntemiyle toz boyaya elektrik yükü yüklenir. Bu sayede boya partikülleri zımparalanıp pürüzsüz hale getirilmiş metal parçaya tutunacak hale gelirler. Daha detaylı bilgiyi bir sonraki paragrafta sizlerle paylaşıyor olacağız. Bunların haricinde merak ettikleriniz olursa Ceylazer müşteri temsilcisine mesai saatleri içinde ulaşabilir ve bilgi talep edebilirsiniz.

Elektrostatik Toz Boya Nasıl Yapılır?

Toz boya işlemi kendine has boya tabancaları ve özel ekipmanlarla yapılır. Toz formundaki boyayı ısıtmak için bir kürleme fırınına, yüzeye sıkmak için de bir toz tabancasına ihtiyaç vardır. Eldiven, yüz koruyucu ve respiratör gibi iş güvenliği ekipmanları mutlaka kullanılmalıdır.

İlk adımda toz boyanın uygulanacağı yüzey hazır hale getirilir. Bunun için kumlama veya zımparalama gibi fiziksel yöntemler kullanılabileceği gibi, ideal temizlik için kimyasal işlem de uygulanabilir. Böylece metal parça toz boya işlemi uygulanmaya hazırlanır.

Ardından toz boyanın rengine veya dokusuna karar verilir. Sprey tabancasına toz boya eklenir ve zemin üzeri işleme geçilir. Sıkıştırılmış hava yardımıyla toz boya yüzeye sıkılır. Tabancadan çıkışı esnasında aktarılan elektrostak yük sayesinde boya yüzeye yapışır. İşlem metal yüzeyin tamamı kaplanana kadar devam eder. Sonrasında ise fırınlama aşamasına geçilir.

Yüzeye yapışan boyanın ömürlük olmasını sağlamak için sıcaklığı 160 ila 230 derece arasında değişen fırınlardan yardım alınır. Bu fırına alınan metal parçanın yüzeyindeki toz boya erir ve yüzeyin parçasında ince bir film tabakası oluşturur. Kullanılan malzemenin türü, şekli ve kalınlığı gibi etkenlere göre fırınlama 10 dakika ile 1 saat arasında sürebilir.

Fırınlama işleminin ardından ürün soğumaya bırakılır ve paketleme veya birleştirme için bir sonraki makineye sevk edilir.

Elektrostatik Sprey Kaplama (ESD) işleminde kullanılan bir diğer yöntem de önceden ısıtılmış, toz boya ile kaplanmış ve işlem görmeye hazır metal parçayı sıvıyla dolu bir yatağa daldırmaktır. Farklı metal parçalara farklı metotlar uygulanabilir. Bu noktada Ceylazer müşterilerinin istek, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda en ideal olanını uygulama yoluna gidiyoruz.

Boya Mı Ile Toz Boya Arasındaki Farklar Nelerdir?

Herhangi bir boya ile toz boya kaplama arasındaki farklar çokça merak ediliyor. Geleneksel ıslak boyalar uygulandığı yüzeyin üzerinde akıntı yapabilir, pütürleşme ve damlamalar görülebilir. Boyanan parçaların üzerindeki solventin çözülebilmesi için açık havada bekletilmesi gerekir, bu da ekstra zaman ihtiyacı anlamına gelir. Eğer yeteri kadar bekletilmezse doğru kurumaz ve boyada hatalar meydana gelebilir.

Toz boya isminden de anlaşılacağı üzere “toz” yani kuru haldedir. Islak yürütülen herhangi bir işlem veya aşama yoktur. Bu sebeple fire çok daha az olur. Ayrıyeten toz boya ile kaplanan bir yüzey, normal boya ile kaplanana kıyasla uzun ömürlü ve güçlü olur. Nem, kimyasal, ışık ve diğer etkenlere kıyasla boyadan daha mukavemetlidir. Yapılan kaplamanın kalitesi ve işçiliğe göre değişmekle birlikte toz boya 15 ila 20 yıl kadar ömre sahiptir ki bu boya ile kıyaslanmayacak kadar yüksektir.

Toz Boyanın Avantajları Nelerdir?

Sıvı boya solventten yapılır, bu sebeple atmosfere zehirli gaz salınımı yaparlar. Boyalar kurudukça bileşenleri havaya yayılır ve bu kirli havayı uzun süre solumak insan sağlığına ciddi zararlar verebilir.

Toz boya ise hiçbir şekilde solvent içermez, bu sebeple havaya herhangi bir zehirli gaz salınımı yapmaz. Bir diğer avantajı da elektrostatik toz boyanın tekrar kullanılabilir oluşudur. Eğer işlem yapılan parçanın üzerine fazladan toz boya sıkılırsa bu geri kazanılabilir. Böylece daha haz atık ve fire verebilmek mümkün olur.

Toz Boya Kullanım Alanları Nelerdir?

Metalden imal edilen hemen her şeyi toz boya ile kaplayabilmek mümkün. Çoğu zaman farkına varmıyor olsak da ev ve işyerlerinde gördüğümüz birçok alet ve eşyada bu yöntemin kullanıldığını söyleyebiliriz. Başlıca örnekleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Mutfak malzemeleri, banyo armatürleri, mobilyalar, egzersiz ekipmanları, ızgara ve mangallar, çim biçme makineleri, kürekler ve daha birçok bahçe aleti.

Sektörüne göre sıralayacak olursak da inşaat, otomobil ve ev aletleri üretiminde toz boyanın sıklıkla tercih edildiği söylenebilir. Traktör, treyler, forklift ve benzeri ağır iş makinelerinde dayanıklılığı arttırdığı için toz boya kullanılır. Jant, tampon, kapı tutacağı ve valf kapakçıklarında toz boyayı tercih eden otomotiv sektörü de aynı şekilde örnek verilebilir.

Elektrostatik Toz Boya Fiyatları

Ceylazer olarak müşterilerimize metal ile alakalı hemen her işlemde uygun maliyetli, hızlı ve kaliteli çözümler sunmaya devam ediyoruz. Elektrostatik toz boya da faaliyet alanımız içerisinde yer alan, mutlu müşteri portföyüne sahip olduğumuz bir hizmet. Şayet siz de Ceylazer’den elektrostatik toz boya hizmeti almak, ürünlerinizin uzun ömürlü ve dayanıklı hale gelmesini sağlamak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Sektörün en rekabetçi fiyatlarını sunan firmamızdan fiyat teklifi almak için web sitemizdeki ilgili formu doldurmanız yeterli olacaktır. Yapılacak olan işin niteliği ve niceliği, teslim tarihi gibi detaylar doğrultusunda fiyat teklifiniz hazırlanacaktır. Haricinde fiks bir fiyat listemiz olmadığı için ne yazık ki elektrostatik toz boya fiyatlarını buradan açıklayamıyoruz.

Elektrostatik Toz Boya Renkleri

Aklınıza gelebilecek birçok farklı renk tonunda elektrostatik toz boya yapabilmek mümkün. Bunun için Google’da “RAL renkleri” şeklinde arama yapmanız yeterli olacaktır.

Bu aşamada “RAL” ibaresinin kullanılma sebebi, toz boyada kullanılan renk tonlarının bu şirket tarafından üretilmiş ve standart hale getirilmiş olmasıdır. Sarı, mavi, yeşil ve kırmızının yanı sıra beyaz ve siyah gibi tüm renklerin farklı tonları toz boya yönteminde kullanılabilir. Böylece hem estetik görünen hem de uzun ömürlü metal parçalar elde etmiş olursunuz.

Hizmet Talep Formu