Metal ve ahşap başta olmak üzere birçok farklı hammadde üzerinde yüksek isabetli kesim yapmak için uygulanan lazer kesim işlemi günümüzde birçok işletme tarafından tercih ediliyor. Lazer kesim makinelerinin yüksek fiyatlı oluşu, üretim yapan firmaları daha çok fason hizmet veren şirketlerle çalışmaya sevk ediyor. Ceylazer olarak metalle alakalı birçok faaliyet gösterdiğimiz gibi lazer kesim hizmetini de müşterilerimize sunuyoruz. Bu rehberde de lazer kesim işlemine dair merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Lazer kesim, fotonlardan oluşan ışınların yüksek konsantrasyonlu enerjiye dönüştürülüp metal veya ahşap gibi maddelere uygulanması işlemine denir. Bu ışın eriterek ve bazen de buharlaştırarak kesim yapar.
Üstelik lazer ışınlarıyla sadece kesim değil, gravür işleme ve şekil verme gibi işlemler de yapılabilir. Pırlantalara ince işçilikle şekiller vermek, silindir şeklindeki metalleri yüksek hızda kesmek ve çip üretiminde mikro ölçekte kaynak yapmak için de yine lazer teknolojisinden faydalanılabilir.
Geleneksel işleme yöntemlerine kıyasla çok fazla avantajı bulunan lazer kesim yüksek isabetli çalışmasıyla tercih sebebi haline gelmiştir. 2 boyutta sınırsız şekil verme imkânı sunuyor olması ve yüksek hızı da en büyük avantajları arasına yer alır. Dezavantajlarına bakacak olursak da malzemenin ince olması durumunda çok isabetli sonuçlar vermemesi, zararlı gaz ve duman salınımına yol açması, çok fazla enerji tüketmesi ve lazer kesim makinelerinin satın alma maliyetinin yüksek oluşu sıralanabilir.
Lazer kesimle yapabileceklerinizin sınırı neredeyse yoktur. Ancak aralarında su jeti, CNC ve plazma kesimin bulunduğu farklı yöntemlerle de benzer sonuçlar elde edilebilir. Ceylazer müşterilerine hangi tekniğin hangi ürün gamı için isabetli olacağı noktasında danışmanlık yapıyor ve en uygun olanına yönlendiriyoruz.
Yoğunlaştırılıp odaklanmış bir alana saçılan ışık ve radyasyon lazer hüzmesi, hedef plaka üzerine uygulanarak kesme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem esnasın da yüzeye çok yüksek sıcaklık uygulanır ve hızlıca erime/buharlaştırma yapılır. Hedef materyal üzerinde böylece şekil verme ve kesme işlemi yapılmış olur. Kesilen parça oluşan boşluktan aşağıya doğru düşer.
Oksitlenmeyi en aza indirmek için daha hafif ve reaktif metaller üzerinde nitrojen gazından yardım alınır. Çelik için örnek verecek olursak, oksijen yardımıyla kesme işlemi gerçekleştirilir. Böylece daha temiz ve pürüzsüz bir kesim elde edilebilir.
Lazer kesim makineleri kullanım alanlarına göre değişiklik göstermek üzere farklı formatlarda üretilmiştir. En çok tercih edilen makinelerde lazer optikler (aynalar) X ve Y eksenleri üzerinde hareket ederek kesme yaparlar. Alternatif olarak sabitlenmiş optiklerin olduğu makineler de vardır. Bu makinelerde lazer ışını sabittir, yüzeyinde işlem yapılacak olan materyal hareket halindedir. Tüm yöntemlerde 2D ve 2.5D G kodları bir bilgisayar yardımıyla girilir ve lazer kesim makinesine hangi eksenler üzerinde hareket edeceği bilgisi verilir. Yeni nesil makineler tamamen otonom çalışabildiği gibi çok karmaşık kesim çizgileri üzerine hareket edebilirler.
Yüksek isabetli olması, çok hızlı çalışması, 2 boyutlu sınırsız varyasyona imkân tanıması, birçok farklı materyal üzerine uygulanabilmesi gibi avantajları sayesine lazer kesim birbiriyle alakasız çeşitli sektörler tarafından tercih edilir.
Enerji yüklü ışının keskinliği ve isabetlilik oranı yüksek olduğu için lazer optikler mükemmele yakın netlikte kesim yapar. Üstelik bunu çok kırılgan malzemelerin ve çok karmaşık desenlerin olduğu tasarımlarda bile başarıyla yapabilir.
Geleneksel kesim makinelerinde yüzeyi soğutmak için çeşitli sıvıların kullanılması gerekir. Bu sıvı zaman zaman kesilecek olan parçalara bulaşabilir, bu da yeniden greslenme ihtiyacını doğurabilir. Kesim yapan bıçakların yüzey üzerine bıraktığı karpit kalıntıları insan sağlığına zarar verebilir. Alternatif bir yöntem olan su jetinde de kesim işleminde kullanılan lal taşı (garnet) kalıntılarından söz edilebilir.
Oysa lazer kesimde bunların hiçbiri yaşanmaz. Sadece enerji ve gaz yardımıyla kesim yapıldığı için malzeme kirliliği söz konusu değildir. Kesim işlemi yapılan parçalarda insan sağlığına zararlı hiçbir durum görülmez.
Alternatifleri olsa da hiçbir yöntem lazer kesimin hızına yetişemez. 40 mm kalınlığındaki bir çeliği 12 kW oksijenli lazer kesim makinesiyle kesmek, testere ile yapılacak olan kesimden 10 kat daha hızlı sonuç almanız anlamına gelir. Yine lazer kesimin metal testerelerle yapılan klasik kesim yöntemlerine kıyasla 50-100 kat daha hızlı olacağını söyleyebiliriz.
G kodları ile X ve Y eksen koordinatları makineye girildikten sonra lazer kesim ile akla gelebilecek 2 boyutlu herhangi bir kesim sonucu alabilmeniz mümkündür. Üstelik bunu yaparken kullanılan malzemeye hiçbir şekilde zarar gelmez. Çok ince yüzeylerde dahi karmaşık tasarım ve şekillerde kesim yapabilme imkânı sunar.
Gayet esnek bir teknoloji olan lazer kesim akla gelebilecek birçok farklı malzemeden imal edilen yüzeylerde kullanılabilir. Akrilik ve diğer polimerler, paslanmaz çelik, titanyum ve tungsten bunlara örnek olarak verilebilir. Teknoloji geliştikçe ve yeni nesil lazer kesim makineleri piyasaya çıktıkça desteklenen materyallerin listesi de genişlemektedir. Örnek vermek gerekirse çift frekanslı lazerler karbon fiberle güçlendirilmiş kompozit malzemelere kesim yapmak için kullanılabiliyor artık.
Yüksek hızlı ve isabetli çalışmasının olumlu bir getirisi olarak lazer kesim günümüzde birçok sektörün standardı konumuna gelmiş durumdadır. Medikal implantlardan tutun elektronik ve prototiplere, hediyelik eşyalardan gemi ve tekne üretimine kadar akla gelebilecek birçok sektörde lazer kesimden faydalanılır.
Kesim makinesinin yüksek fiyatlı oluşu, çok fazla enerji sarfiyatına yol açması ve çevreye zararlı gazlar yayması gibi olumsuz etkileri de saymak gerekir. Neyse ki Ceylazer’den lazer kesim hizmeti alırsanız bu dezavantajların hiçbirini yaşamamış olursunuz.
Satın alma maliyeti çok yüksek olduğu için işletmelerin lazer kesim makinesine sahip, bu hizmeti fason olarak sunan işletmelerden hizmet alma yoluna gittiğini daha önce de belirtmiştik. Şayet sizin de üretimini yapacağınız parçaların lazer kesim işleminden geçmesi gerekiyorsa Ceylazer’le çalışma yoluna gidebilirsiniz.
Sektöre adım attığı günden bu yana birçok müşteriye kaliteli ve uygun maliyetli çözümler sunan firmamız, sizlerle de çalışmaktan memnuniyet duyacaktır. Tek yapmanız gereken sitemizdeki teklif alma formunu doldurmak ve müşteri temsilcimizin sizleri aramasını beklemek. Daha sonra size en uygun maliyetle hizmet verebilmemiz için fiyat teklifini sizlerle paylaşıyor olacağız.
Ceylazer olarak uygun fiyat ve yüksek kaliteli hizmeti bir standart olarak benimsemiş durumdayız. Bu sebeple her müşterinin ihtiyacına, istek ve taleplerine özel fiyatlandırmalar yapıyoruz. Üretilecek olan parçanın adet sayısı, planlanan teslimat tarihi, kesim yapılacak yüzey, kesimin karmaşıklığı gibi etkenler fiyatı değiştirebilmektedir. Bu sebeple ne yazık ki lazer kesim fiyatlarını tarife şeklinde yayınlayabilmemiz mümkün olmuyor.
Ancak bu hiç sorun değil. Hemen fiyat teklifi alma formunu doldurun ve bize bilgilerinizi iletin. Size en uygun fiyatı sunmak için çalışmaya başlayalım. Ceylazer müşterileri arasındaki yerinizi alarak siz de kaliteli hizmeti uygun maliyetle elde etmiş olursunuz.