Ceylazer müşterilerinin projeleriyle ilgili sık sorduğu soruların başında “Metal ürünlerimiz için lazer kesim mi, plazma kesim yöntemini mi tercih etmeliyiz?” sorusu geliyor. Kurulduğu günden bu yana müşteri memnuniyetinden ödün vermeden metal kesim üzerine birçok projeye imza atmış olmanın verdiği bilgi birikimi ve tecrübeyle Ceylazer olarak bu noktada profesyonel tavsiye ve yönlendirmelerde bulunuyoruz.

lazer-kesim-ile-plazma-kesim-arasindaki-farklar.jpg

Bu rehberde de lazer kesim ve plazma kesim arasındaki farklardan bahsedecek ve hangisinin projeniz için en uygun olacağına değineceğiz. Ortaya çıkması istenen nihai ürün, teslimat tarihi ve bütçe gibi kriterler bu kararı almanızda önemli etkiye sahiptir.

Lazer Kesim Nedir?

Lazerin neye benzediğini ve nasıl bir şey olduğunu hemen herkes bilir. Lazer kesim yönteminde yüksek derecede yoğunlaştırılmış bir optik ışık hüzmesinden yardım alınır. Bu yüksek yoğunluklu ışın temas ettiği yüzeyi çok hızlı bir şekilde ısıtır, eritir ve en sonunda metal veya dokunduğu herhangi bir materyali buharlaştırır. Böylece lazer kesim işlemi yapılmış olur.

Plazma Kesim Nedir?

İlk kez 1950’li yıllarda kullanılmaya başlanan plazma kesim, lazer kesimden çok daha eski bir teknolojidir. Bundan önce metal parçalar alev yardımıyla kesilirdi. Ancak paslanmaz çelik, alüminyum veya bakır gibi metaller alevle kesilemeyecek kadar dayanıklı olduğu için plazma kesin icat edilmiştir.  

Plazma kesim yönteminde yüksek derecede yoğunlaştırılmış, elektrik iletkeni olan gaz yardımıyla kesim işlemi gerçekleştirilir. Güç kaynağından alınan enerji bu gaz plazma haline dönüşür ve plazma torçu vasıtasıyla metal üzerinde hareket ettirilerek kesim yapılır. Tıpkı lazer kesimde olduğu gibi plazma kesimde de metal, eritilerek şekil alır.

Lazer Kesim ve Plazma Kesim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genel olarak baktığımızda lazer kesim makinelerinin satın alma, bakım ve yürütme maliyetlerinin plazma kesime göre daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şu da bir gerçek ki, lazer kesimle plazma kesime kıyasla çok daha detaylı işlemeler ve kesim işlemleri yapılabiliyor. Yine lazer kesim detaylı gravür çıkartmakta veya metal parça üzerinden küçük kesiler yapmakta daha başarılıdır. Plazma daha çok basit kesimler için idealdir.

Söz konusu kesme kabiliyeti olduğu zaman plazma kesimin daha çok ince metaller üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Genelde plazma kesiciler 3.5-4 cm kadar kalınlıktaki metali kesebilirler. Öte yandan lazer kesimde paslanmaz çelik veya alüminyum gibi daha kalın ve mukavemeti yüksek metal malzemeler üzerinde rahatlıkla kesim işlemi yapılabilir.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere plazma, yalnızca elektriği ileterek malzemeleri kesebilir. Ancak diğer yandan lazer kesim yöntemiyle sadece metal değil; iletken olmayan plastik, odun ve cam gibi diğer ham maddeler üzerinde de kesim işlemi yapılabilir. Bunun sebebi plazmanın elektrik iletkeni olan bir gaz yardımıyla kesim yapmasıdır. Lazerde ise yoğunlaştırılmış optik ışık hüzmesinden faydalanılır.

Ancak şu da bir gerçek ki, lazer ile bakır gibi çok parlak ve yansıtıcı yüzeyi olan malzemeleri kesebilmek mümkün değildir. Bu sebeple buna benzer materyaller üzerinde kesim işlemi yapılacaksa plazma kesim yöntemi tercih edilmelidir. Plazma kesim ile yüzeyi ne şekilde olursa olsun iletken olan herhangi bir metal malzemeyi rahatlıkla kesim işlemi yapılabilir.

Lazer kesimin plazma kesime kıyasla daha isabetli kesimler yaptığı da bir gerçek. Eğer üzerinde işlem yaptığınız metal ham madde üzerinden tam isabetli bir sonuç almak istiyorsanız lazer kesimi tercih etmenizde fayda var. Bunun haricinde lazer ve plazma, her iki kesim yönteminde de CNC makinelerinden güç alınır. Bu da her ne işlem yapılacaksa projenizin hızlı ve isabetli bir şekilde tamamlanabileceği anlamına gelir.

Lazer Kesimin Avantajları

Lazer teknolojisinin sanayi alanında kullanılmasına ilk kez 1960’lı yıllarda rastlıyoruz. Elmas kalıplarında delik açmak için geliştirilen ilk lazer makinesinin ardından diğer sektörlerde de bu teknolojinin kullanılması bir 10 yıl kadar sonra gerçekleşmiştir. Tekstil sektörünün yanı sıra metal parçalarda da lazer kesim yönteminin kullanılması sayesinde daha temiz kesimler yapabilmek mümkün hale gelmiştir. O dönem kıyasıya rekabetin yaşandığı havacılık ve uzay endüstrisinde de lazer kesim teknolojisinden sıklıkla faydalanılmıştır.

Lazer kesim makineleri ilk çıktığında ham madde tıpkı testereyle kesme gibi manuel yöntemlere benzeyen bir çalışma mantığına sahipti. Bunun sebebi o dönemde bilgisayar teknolojisinin çok gelişmemiş olmasıydı. Ancak bilgisayar ve teknolojinin daha da gelişmesiyle beraber lazer kesim yöntemi metale şekil verme noktasında en çok tercih edilen yöntemlerin başını çekmeye başladı.

Bugün aralarında ahşap, cam, taş, plastik ve metal plaka olmak üzere akla gelebilecek birçok ham maddenin işlenilmesinde lazer kesim teknolojisinden faydalanılıyor. Lazer kesim dendiğinde kullanılan 3 farklı lazer tipinden de bahsetmek gerekir.

  • Fiber lazer
  • Karbondioksit (CO2) Lazer
  • Kristal lazer

Lazer kesimin sağladığı avantajlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Daha yumuşak kenarlar

Metali bıçak veya testere yardımıyla kestiğinizde köşe ve kenarlarda tırtıkların, pürüzlerin olması gayet olağandır. Bunları gidermek için mutlaka zımpara yapmanız gerekir ki bu da ekstra iş gücü ve zaman kaybı anlamına gelir. Oysa lazer kesimde böyle bir durum yaşanmaz. Kesim aldığınız parçanın kenar ve köşeleri gayet yumuşak geçişli olacaktır.

Daha keskin detaylar

Lazer ışını dağılmaz. Bu da metal parça üzerinde daha isabetli kesim yapabileceğiniz anlamına gelir. Yüksek teknolojiye sahip bilgisayarlarla yönlendirildiğinde lazer kesim makineleri, diğer yöntemlerle elde edilmesi imkansız kompleks tasarımları dahi metal yüzeyinden kesip çıktı alabilirler.

Düşük bakım maliyeti

Geleneksel kesim yöntemlerinde bıçak bilemeniz ve makineyi sürekli bakıma almanız gerekir. Lazer kesim makinelerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir bakım yapmadan uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz.

Üst düzey verimlilik

Prototip veya numune mi üretiyorsunuz? Yoksa tam kapasite üretime mi başlamanız gerekiyor? Hiç fark etmez. Lazer kesim makinelerinin üretim adedine göre yeniden ayarlanma ihtiyacı yoktur. İster tek bir parça ister yüzlerce parça kesin, herhangi bir ek müdahalede bulunmanıza gerek kalmaz.

Birçok ham maddede kullanılabilir

Lazer kesim ile akla gelebilecek hemen her türden ve kalınlıktaki ham madde üzerinde kesim işlemi yapılabilir.

Hızlı kurulum avantajı

Diğer metal kesim teknolojilerine kıyasla lazer kesim makinelerinin kurulumu çok hızlı tamamlanabilir. Kurulum sonrasında ayarlamaları yapmak ve özel kesim ihtiyaçlarını bilgisayara girmek gibi ince detaylar da kolaylıkla yapılabilir.

Plazma Kesimin Avantajları Nelerdir?

Kabaca hatlarıyla plazma kesimin iletken metaller olan çelik, titanyum, bakır, pirinç ve alüminyum gibi ham maddeler üzerinde kesim yapmaya yarayan bir teknik olduğunu söyleyebiliriz. Metal işleme tesislerindeki büyük CNC plazma kesim makineleriyle bu işlem yapılabildiği gibi, elde tutulan plazma torçlarıyla da kesim yapılabilir.

Tahmin edebileceğiniz üzere CNC destekli plazma kesim makinelerinde torçun hareketi bilgisayar yardımıyla kontrol edildiği için daha isabetli kesimler yapılabilir.

Plazma kesim ilk kez bundan 50 yıl kadar önce hayatımıza girmiştir. Alevle kesimin aralarında paslanmaz çelik, alüminyum ve bakır gibi dayanıklı metallerin bulunduğu bazı ham maddeleri kesemediğini fark eden bilim insanları plazma kesim teknolojisini geliştirmişler. Nitrojen veya oksijen gibi bir gaza elektrik akımının iletilerek plazmaya dönüştürülmesi, daha sonra da bu plazmanın metal yüzeye aktarılması şeklinde kesim işlemi yapılır. Metalle buluşan gaz yüksek sıcaklığa ulaşarak iyonlaşır ve temas ettiği yüzeyi eriterek buharlaştırır.

Metal üzerinde işlem yapan fabrika ve tesisler plazma kesimi birçok farklı sebepten dolayı tercih ediyorlar. Bu yöntemin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Metal testeresi kullanmaktan daha güvenlidir
  • 3.5-4 cm kalınlığındaki kalın metalleri ve lazerin işlemediği parlak yüzeyleri kesebilir
  • CNC makineleriyle kullanıldığında çok isabetli ve hızlı kesim yapabilir

Siz de bu iki yöntem arasından hangisini tercih etmeniz gerektiği noktasında ikilem yaşıyorsanız Ceylazer’le irtibata geçebilirsiniz. İhtiyaç ve isteklerinizi analiz ettikten sonra size en uygun metal kesim yöntemi için gayet uygun fiyatlarla yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.