Mikro lazer kesim; kesimi yapılması hedeflenen malzemeyi mikroskobik ölçekte çıkarmak için lazer ışını kullanılan hassas bir üretim sürecini kapsar. İşlenmiş olan parçalar buna nispeten daha büyük olabilirken oluklar, delikler ya da şekiller gibi üretimi yapılan yapılar, birkaç mikron ile birkaç milimetre arasında değişiklik gösterebilir. Optik kuruluma bağlı olmak üzere, kullanılan lazer aletinin boyutu genel olarak 10 ile 60 um arasında değişir. Bu durum çok kırılgan ve sert malzemeler de dahil olmak üzere her türlü malzeme için ince özelliklerin daha rahat şekilde işlenmesine imkan tanır.
Yarıiletken ve metal malzemeler üzerinde, malzeme yapısına bağlı olarak 5 um ile 1,5 mm arasında; alüminyum, çelik, gümüş, altın, magnezyum, pirinç silisyum, germanyum gibi malzemelerin kesimi 2 um hassasiyet uygulanarak yapılır. Organik ve inorganik malzemeler üzerinde ise söz konusu malzemenin yapısına bağlı olarak 50 um mm ile 12 mm arasında; asetat, akrilik, teflon, abs, mdf, kauçuk, ağaç ve germanyum birçok malzemenin kesimi aktif olarak yapılabilir.
Yapılan mikro lazer esim sonucunda, teknik olarak birçok farklı ürün elde edilebilir ve bu ürünler savunma ve havacılık, medikal gibi birçok alanda kullanılabilir.
Yüksek hassasiyetli olan boşluklar ya da şekiller üretebilmek için ideal bir yol açan mikro lazer kesim, çıkarılacak olacak hacmin 3D tanımı için kullanıma uygundur. Mikro lazer kesim, çok daha yüksek hassasiyet ve daha büyük bir parça boyutunun yanı sıra, yüzey kalitesi ve şekil açısından daha fazla imkân tanıyarak bunun ötesine geçme konusunda başarılıdır. Bu kesime işlemi ile küçük ayrıntılara ve keskin kenarlara sahip olan çok sert malzemelerden yapılan mikro kalıplar, mikro aletler ve parçalar üretmek çok daha kolaydır.
Yüksek hassasiyete sahip özelliklere ihtiyaç duyulan birçok uygulamada aktif olarak kullanılan mikro lazer kesim işlemi, genel olarak 2 mm’de daha az kalınlığı bulunan malzemeler üzerinde dar toleranslar elde edilmesine yardımcı olur. Bu gibi özellikler hassas havacılık ve uzay, tıbbi cihazlar, ICT (bilişim ve iletişim teknolojileri) ve küçük boyutlu elektronik bileşenler gibi birçok farklı endüstride yer alır.
Katı hal lazeri sayesinde yapılandırma ve yontma işlemleri çok uzun süre geri planda kalan yöntemler olarak nitelendirilmiştir. Mikro lazer kesim kavramının yayılmasıyla beraber bu yöntemler her geçen gün daha fazla ilgi odağı haline gelmiştir. Lazer kesim makineleri, cam materyallerin kusursuz şekilde kesilmesinde, tekstil ürünlerinin kesilmesinde ve plastik kesim yapma işlemlerinde kullanılır. Birçok farklı sektörde ihtiyaç duyulan bu işlevsel makineler ile beraber üretim kesintisiz ve sorunsuz şekilde devam eder.
Günümüz şartlarında teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile beraber özellikle çoğu şeyin seri üretimi yapılır hale gelmiştir. Seri üretimin bu noktada en önemli özelliği maliyetin düşürülmesi ve insan gücüne olan ihtiyacının neredeyse ortadan kaldırılmış olmasıdır. Herhangi bir materyalin seri üretime geçebilmesi için sistemin hatasız şekilde çalışması gerekir. Bu durum kullanılacak olan makinelerin hatsız ve hassas şekilde çalışmasını sağlar. Mikro lazer kesim makineleri ise bahsi geçen bu ürünlerin seri üretim işlemlerinde bir parçanın kesilmesi, yontulması gibi durumlar için tercih edilir. Bu nedenle bugün birçok işletmede mikro lazer kesim makinesi kullanılır.
Teknolojinin sürekli olarak gelişmesiyle beraber, lazer kesim teknolojisinin yenilikçi uygulama alanlarının ortaya çıkması muhtemeldir. Bu yüzden lazer kesim teknolojisinin endüstriler arasında yaygın şekilde benimsenmesi beklenir.
Lazer kesim, malzemelerin kesilmesi ve şekil verilmesi sürecinde yüksek hız, verimlilik ve hassasiyet sunar. Bu yüzden birçok endüstri alanında yaygın olarak kullanılan bir teknoloji haline geldiği ve gelecekte daha fazla önem kazanacağı ifade edilebilir.
Mikro lazer kesim işleminde parçaları kesmek için makineleri kullanan herkes, bir lazer ışını oluşturmak için kullanılan yüksek yoğunluklu bir ışık kaynağının ne derece sıcak olduğunu mutlaka fark etmelidir. Bir milisaniye bile metal parçanın erimesi için yeterlidir. Bu yüzden mikro lazer kesim ile kesilen herhangi bir parça, aşırı ısıya maruz kalır ve kesim kenarları boyunca bu ısıdan etkilenir. Günümüzde neredeyse tüm üreticiler için bu ısıya maruz kalan kenarlar herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak havacılık gibi bazı sektörlerde büyük sorunlara neden olabilir. Bu endüstriler için çok kritik olan parçalar genel olarak lazerle kesilmez. Çünkü bu noktada tasarım mühendisleri, metalin gelecek zamanlarda sorun yaratabilecek (gözle görülmesi mümkün olmayacak kadar küçük hasar ve çatlaklar) oluşturma riskini kabul etmek istemezler.
Lazer kesim makinelerini kullanmak için herhangi bir kalıp ihtiyacı söz konusu değildir. Yapılması gereken tasarım ve projenin bilgisayar sistemi üzerinde yüklenmesi anlamına gelir. Bilgisayar sistemi, lazere verdiği komutla beraber mikro lazer kesim işlemi gerçekleştirmeye başlanır. Bu işlem sırasında ise hata payı neredeyse sıfıra indirilir.
Mikro lazer kesim işleminin sunduğu başlıca avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Hassasiyet: Lazerler, çok yüksek bir hassasiyet seviyesine ulaşarak karmaşık kesimler uygulayabilir. Bu sayede minimum ısıyla etkilenen bölgelerde daha detaylı kesimler elde edilebilir,
Malzeme taşıma ve sabitleme: Doğru malzeme taşıma ve sabitleme mekanizması, kesim sırasında bu malzemenin daha güvenli şekilde yerinde kalmasını mümkün hale getirir. Bu sayede kayma ya da hizalamama riski azalabilir,
Temassızlık: Temas gerektirmeyen bir süreci kapsadığı için, ekipman üzerinde minimum düzeyde bir aşınma olur ve bu durum araç ömrünü daha fazla uzatır,
Minimum malzeme israfı: Yüksek hassasiyeti olan bir lazer kesim, hassas özelliklerinden kaynaklı malzeme israfını azaltır ve maliyet oranını düşürür,
Temiz kesimler: Fiziksel bir kesme aracının olmaması, artık parçacıklar ya da bazı çapakların olmamasını sağlayarak düzgün ve temiz kenarlar elde edilmesini mümkün hale getirir,
Özelleştirme ve prototip: Lazerler hızlı bir prototip üretimine ve özel tasarımlara imkan vererek hızlı şekilde ürün gelişimini mümkün hale getirir,
Yüksek hız: Mikro lazer kesim, yüksek kesme hızlarına daha rahat ulaşma özelliği bulunan, üretkenliğin artmasına ve üretim döngülerinin kısalmasına yol açan çok hızlı bir işlem olarak karşınıza çıkar,
Hassasiyet ve doğruluk: Bu kesim işlemi sayesinde son derece doğru ve hassas kesimler yapabilmek üzere tasarlanmıştır. Malzemeleri mikron aralığında toleransını kesmek mümkün olurken, bu durum onları karmaşık tasarım ve ince detaylara uygun hale getirmek için idealdir,
Esneklik: Mikro lazer kesim, farklı boyut ve şekillerde kesim için ideal bir seçimdir. Bu durum onu hem prototip oluşturma hem de yüksek hacimli üretim yapabilmek için uygun hale getirir.
Ceylazer bünyesinde hizmet verdiğimiz alanlardan biri olan mikro lazer kesim işlemi; standart olarak uygulanan kesim işlemlerinde daha farklı olarak hassas ve spesifik ürünler üzerinde kesim yapılmasına imkan tanır.
Lazer kesim; hassas şekilde kesim ve kazıma yapabilmeye imkan veren lazer ışınlarını kullanarak bilgisayar kontrollü çalışan bir sistem olarak karşınıza çıkar. Geçmiş zamanlardaki teknik ve teknoloji ile kıyaslandığında, daha önce kullanılan testerenin yerini artık lazer ışınlarının aldığı söylenebilir. Testere ya da buna benzer bir aletle saatler boyu istenilen şeklin verilmeye çalışılması artık geçmişte kalmıştır. Onun yerini alan lazer ışınları, aynı işi sadece dakikalar içerisinde daha düzgün ve hassas bir şekilde yapabilir. Mikro lazer kesim makineleri ile lazer ışını kusursuz bir şekilde yönlendirerek lazer kesim işlemi yapılır.
Mikro lazer kesim işlemini üst düzey kalite standartlarında gerçekleştiren Ceylazer; sektörde kalite odaklı çalışma prensibi ile rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başarır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesinden yola çıkarak uzun vadede ayrıcalıklı olmak için Ceylazer web sitesini ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzla iletişim kurabilirsiniz.